Ga naar de inhoud

Vrees voor God

“Ik vraag me soms af: mag God nog anders zijn? Mag Hij zo zijn dat de wereld Hem en ons haat (Joh. 5:18)? Mag Hij de gans andere zijn die dwars tegen ons en onze wereld ingaat?” “Zou de Almachtige me nog mogen bevelen om iets te vinden wat ik niet goed vind of begrijp? Of zou ik net zo lang schuren en schaven tot ik onder ‘het gelaat van de Ander’ uitkom en Hij verbluffend veel op mij lijkt?” “Als ik naar mijn kerk kijk zie ik hetzelfde: Jezus lijkt op ons. Hij vindt ‘groen’ belangrijk en daar mag best moralistisch over gedaan worden, Hij laat ieder in zijn of haar waarde als het over seksualiteit gaat, Hij is niet dwingend als het over waarheid gaat, Hij straft niet, Hij spreekt niet dreigend over de hel. Met andere woorden: Hij is een kopie van ons.”
“Als ik naar de kerk van nu kijk, moet ik denken aan een feestje op een zinkend schip.” “We praten over de storm zonder een moment de dreiging te voelen. Ik ben bang dat de storm velen slapend zal treffen en God zal hun bloed eisen van de handen van ons, theologen.” “Daar waar de Ander niet meer anders mag zijn is het de dood in de pot.”
Citaten uit een indrukwekkende meditatie van ds. Ruard Stolper, predikant van de NGK Middelharnis, in Theologia Reformata 2024 (1), die we met zijn toestemming hier plaatsen. Lees hier de meditatie. En vrees niet voor mensen, maar voor God.